Headset miért?

Szeretnénk megijeszteni, mert a vezetés közbeni mobiltelefon használatának van szabályozása és következménye is…

KRESZ 3. § (2) bekezdés 

(kézben telefonálás vezetés közben)

A KRESZ 1998. január 1-én a következő bejegyzéssel bővült:  

„A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.
A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

BÜNTETÉSI TÉTEL:

Kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben:

– a helyszíni bírság 10.000 forint

– a pénzbírság összege 20.000

JOBB A BÜNTETÉST FIZETNI?

Ha akár pár ezer forintból is megúszható,

akkor Megéri? 


bluetooth headset
headset nélkül telefonálás kézbentartott mobiltelefon használat.

A hazai szankcionálásról:

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 3.§ (2) bekezdése 1998. január 1-i hatállyal vezette be a mobiltelefon használatára vonatkozó előírásokat, mely hatályos szövege az alábbiakat tartalmazza:

„(2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján 2012. április 16-át követően a KRESZ 3.§ (2) bekezdésébe foglalt szabály megsértése esetén figyelmeztetés, helyszíni bírság, valamint szabálysértési feljelentés alkalmazható. A pénzbírságok a 63/2012. (IV. 2.) Korm. Rendelet értelmében fix összegűek: a mobil rádiótelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben  kiszabott helyszíni bírság összege 10 000 Ft, míg szabálysértési feljelentést követő eljárás során kiszabott pénzbírság összege 20 000 Ft.

A bírság kiszabása mellett az elmarasztalt személyek 3 közúti közlekedési előéleti pontot kapnak, mely a vezetői engedély nyilvántartásban kerül rögzítésre. A maximális 18 pont elérése esetén a vezetői jogosultság ideiglenesen korlátozásra kerül.

Végezetül nem árt tudni, hogy vezetés közben a mobiltelefon valamennyi funkciójának használata jogsértő, még az is, ha beérkező hívás esetén felvesszük a telefont, de a hívást elutasítjuk.

A Kúriának az elmúlt évben hozott döntése alapján ugyanis a járművezetés közben beérkező hívásnak a kézben tartott mobiltelefon gombjának benyomásával történő visszautasítása is a KRESZ 3. § (2) bekezdésébe ütköző telefonhasználatnak minősül.


Összegyüjtöttünk pár hasznos linket amely a témával foglalkozik: 

http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=990

http://kreszklub.hu/szabalyertelmezes/mobilhasznalat-vezetes-kozben/

https://www.vezess.hu/magazin/2014/05/16/igy-mobilozhatsz-vezetes-kozben/

https://das.hu/jogi-esetek-es-hirek/milyen-szabalyozas-vonatkozik-a-vezetes-kozbeni-telefonalasra/

http://jogszerviz.hu/hirek/mobilhsznlt–kocsibn

https://bestcamion.hu/blog/mobiltelefon-hasznalata-volan-mogott/https://das.hu/jogi-esetek-es-hirek/milyen-szabalyozas-vonatkozik-a-vezetes-kozbeni-telefonalasra/http://jogszerviz.hu/hirek/mobilhsznlt–kocsibn

https://bestcamion.hu/blog/mobiltelefon-hasznalata-volan-mogott/